Smartwares zet grote stappen in modernisatie IT-huishouding

Met een groot aanbod aan klein huishoudelijke apparatuur, preventie- en (brand)beveiligingsproducten en verlichting faciliteert Smartwares comfortabel en veilig wonen. Zowel in als om het huis. Pim Poll werkt inmiddels vijftien jaar bij het bedrijf, waar hij sinds 2017 verantwoordelijk is voor de afdeling Business Systems. De gehele IT-operatie valt hieronder. INTERSTELLAR werd in de arm genomen om het IT-landschap te moderniseren. Pim: “In een hele korte tijd hebben we enorme stappen gezet.”

Groei
Smartwares is een dynamische en internationale organisatie met verschillende verkoopkantoren in West-Europa. Inmiddels heeft het bedrijf ook een eigen distributiecentrum. “De rol van IT groeit hier automatisch in mee”, vertelt Pim, “We gaan steeds op zoek naar hoe IT het beste kan aansluiten bij de bedrijfsstrategie.”

Veel veranderingen
Na de samensmelting van Smartwares en Tristar in 2016, hebben de afgelopen jaren in het teken gestaan van de integratie van beide organisaties om er zowel aan de voor- als aan de achterkant één bedrijf van te maken. Door het groeien van het bedrijf en de migratie van systemen is er zowel volwassenheid als schaalgrootte gecreëerd voor andere kernsystemen, zoals het e-commerce platform. Tegelijkertijd speelde er ook nog een verhuizing van magazijn en kantoor naar het nieuwe distributiecentrum aan de Swaardvenstraat in Tilburg. “Daarmee was het tijd voor de vervolgstap: aansluiten op de commercie. Hiervoor wilden we het IT-landschap in een modernere jas steken. Dat moest ook wel want veel hardware was end-of-life”, vertelt Pim.

Beter samenwerken was een belangrijk speerpunt en kreeg nog een extra zet door de coronacrisis. Er werd gekozen voor een moderne werkplek met de daarbij horende cloudmigratie en ook security was een belangrijk component. De ondernemingen van INTERSTELLAR hebben hier een grote rol in gespeeld. Ondertussen wordt er ook een nieuw ERP-systeem, namelijk Microsoft 365 F&O, geïmplementeerd.

Moderne werkplek
INTERSTELLAR werd geselecteerd om Sharepoint te implementeren en goed in te richten voor Smartwares. Hierdoor kunnen medewerkers makkelijker samenwerken en is het beheer geautomatiseerd. Dit vormde ook de eerste aanzet om een Azure-omgeving neer te zetten en bepaalde securitycomponenten in het geheel mee te nemen. Pim: “Het samenwerken, ook met collega’s in het buitenland, gaat dankzij de cloudstrategie een stuk beter en makkelijker. Inmiddels werken we met een 2.0-versie waarbij Sharepoint geïntegreerd is met Microsoft Teams en we rollen en rechten makkelijker kunnen beheren. De volgende stap is het vormgeven van het informatiebeveiligingsbeleid, daar zitten we nu middenin.”

Alles naar de Azure-omgeving
Het huidige ERP-systeem van Smartwares ging ook op Azure draaien en daarom was het belangrijk dat de Azure-omgeving zowel veilig als gedegen ingericht werd. “Meerdere ondernemingen uit de INTERSTELLAR-collectie hebben samengewerkt aan de final lift and shift zodat alles nu goed staat in de cloud”, vertelt Pim. Tot slot werd Teams telefonie geïmplementeerd.

Synergie
Maar het project is nog niet afgerond. De komende tijd gaan de ondernemingen van INTERSTELLAR aan de slag om het securitymodel naar een hoger niveau te tillen en een data recovery plan op te stellen. Ook krijgt de adoptie van de nieuwe werkomgeving dit jaar extra aandacht. Pim: “Het is fijn dat INTERSTELLAR nu zoveel verschillende expertises biedt. Door de hulp van SCCT, AskRoger, Pinewood, DataByte, Datamex en Exite hebben we in een hele korte tijd een stevige basis neergezet. Met deze basis zorgen we de komende tijd voor steeds meer synergie tussen de bedrijfsdoelstellingen en het IT-landschap, zodat we elkaar kunnen versterken en de business hierdoor kunnen laten groeien.”

Delftechpark 35 2628 XJ Delft +31 85 0068 310
EN NL